Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Τσίπουρο στο Καντήλι 18/1/2009

 Βλέποντας τις φωτογραφίες από την εκδρομή του NIVA CLUB στο όρος Καντήλι στις αρχές Νοεμβρίου, ζηλέψαμε και είπαμε να κανονίσουμε και εμείς κάτι προς τα εκεί μιας και εκείνη την περίοδο δεν καταφέραμε να πάμε. Έτσι μαζευτήκαμε 8 αυτοκίνητα με μπόλικο τσίπουρο και διάφορους μεζέδες και ξεκινήσαμε την Κυριακή 18/1/2009 και με μπόλικο κέφι.
Κλασικά φουλάραμε τα ντεπόζιτα στην Χαλκίδα, μπήκε και το Laptop με αναβαθμισμένο το Toponavigator και ξεκινήσαμε από το χωριό Νεροτριβιά με κατεύθυνση βόρεια και από ξεχασμένους δρόμους με 1ο στόχο την μονή της μεταμόρφωσης του Σωτήρα νότια της Δαφνούσας.























  Η μονή βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία και προσφέρεται για χαλάρωση. Ο τυχερός επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα για κολατσιό και καφέ ή αν είναι οργανωμένος και έχει μαζί του κάρβουνα και μπριζόλες να κάνει ένα αξέχαστο τσιμπούσι. Το μέρος προτείνεται και για διανυκτέρευση.
 Εμείς βγάλαμε το τσιπουράκι που λέγαμε και διάφορα συνοδευτικά και καθίσαμε αρκετή ώρα.














 …Συνεχίζουμε για το 2ο σκέλος της εκδρομής μας και έχουμε σκοπό να βγούμε Δαφνούσα, από άσφαλτο να μπούμε Τρούπι και να επισκεφτούμε τα μεταλλεία της περιοχής..

















  Το 1841 πρώτος ο Ελβετός Καρλ Μύλλερ μαζί με τον Εντουαρτ Νοελ ανακαλύπτουν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και καταφέρνουν να έρθουν σε συμφωνία με την ιερά μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, όπου άνηκε, και νοικιάζουν τον χώρο με σκοπό την μεταλλευτική αξιοποίηση.  Στην αρχή βρήκε δυσκολίες στο να εξάγει το ορυκτό καθώς ήταν αδύνατο να φορολογηθεί κάτι του οποίου η αξία ήταν άγνωστη. Ουσιαστικά η συστηματική εξόρυξη του Λευκόλιθου ξεκινάει το 1861 με την ψήφιση του μεταλλευτικού νόμου. Φυσικά η μονή γνωρίζει άνθηση περισσότερο οικονομική παρά πνευματική και νοικιάζει τον χώρο σε διάφορες εταιρείες μέχρι το 1908 όπου και σταματάει η μεταλλευτική αξιοποίηση και ξεκινάει η τουριστική.
 Ο Λευκόλιθος ή Μαγνησίτης αποτελεί ένα από τα κυριότερα μεταλλεύματα της χώρας μας και είναι πολύ καθαρός. Θεωρείται από τους καλύτερους του κόσμου ενώ η ζήτηση του αυξάνει συνεχώς σε διεθνές επίπεδο.   Χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών, μαγνησιούχων τσιμέντων, στόκων και ξυλόλιθου και για την παρασκευή μεταλλικού μαγνησίου. Στην Ελλάδα συνεχίζει να κάνει εξορύξεις σε άλλες περιοχές η εταιρεία  ¨Ελληνική Λευκόλιθοι¨ και από τη συνολική παραγωγή, μικρό μέρος χρησιμοποιείται στην κεραμική και το υπόλοιπο εξάγεται στο εξωτερικό.

 Εμείς παίρνουμε σιγά σιγά τον δρόμο της επιστροφής κάνοντας μια στάση για …πλύσιμο.










 Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την εκπληκτική παρέα!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Αναγνώστες